top of page

İki Retrolu Bir Ocak Ayı Bizi Bekliyor

Ezoterik Astrolojide kişisel gezegenlerin Retro halinde olması, özellikle yeni bir yıla girerken ve çıkarken Retro olması, o senenin teması hakkında bize bilgi verir. Venüs retrosu ile 2022’yılına başlarken, Mars retrosu ile 2022 yılını kapatacağız. Bu da kişisel anlamda sevgi, değer, para, maddi kaynaklar ve mücadele, savaş ve yapabilirlik konularında sınavlarımız olacağını gösterir. Özellikle evli çiftler de bu mücadeleden pay alacak olan gruptur.

Yıla Oğlak burcundaki yeniayla başlayarak ay içinde gerçekleşecek Oğlak stelyumuna tanıklık ediyor olacağız. Soğuk ve sert hava koşulları etkili olacak, iş ve kariyer hayatında değişimler ve toplantılar hız kazanacak. Kişisel gezegenlerden Venüs retrosuna, yine kişisel gezegen olan Merkür retrosu da eşlik ederek zorlu bir ay bizi bekliyor olacak. Retro dönemli bu ay, geçmişten gelenlere odaklanmak yerine, geçmiş hesapların sonunu getirmek, içsel hesaplaşmamızı kapatmak ve yarıda kalmış işleri tamamlamak için en doğru zaman olacaktır.




Merkür: ayın başında gün batımından hemen sonra kısa süreyle batı ufkuna yakın gözlenebilir. Ayın ortasına kadar kısa süreyle parlak bir şekilde kendini gösteren gezegen, ayın son yarısında tekrar gökyüzünde Güneş’e yaklaşmaya başlayacağından gözlenemeyecek. Ayın son haftası Güneş’in batısına geçmeye başlayan gezegenin sabahları gün doğumundan önce gözlenebilmesi için bir süre daha beklemek gerekecek.

Venüs: Gökyüzündeki konumu Güneş’e yakın olan gezegenin gözlenebilmesi için ayın ikinci yarısını beklemek gerekiyor. Bundan sonra giderek artan sürelerle ay sonuna kadar son derece parlak bir şekilde gün doğumundan önce doğu ufkunda görülebilecek.

Mars: Ayın başında, gün doğumundan hemen önce neredeyse yeni ay evresindeki Ay ile yakın görülecek olan gezegenin parlaklığı ve ufuktan yüksekliği fazla değil. Ayın sonuna kadar gözlenebilecek gezegene ayın sonuna doğru Venüs eşlik etmeye başlayacak.

Jüpiter: Gökyüzündeki konumu yavaş yavaş Güneş’e yaklaşsa da dev gezegen ay boyunca gün batımında batı ufkunda parlak bir şekilde üç saate varan sürelerle gözlenebilir.

Satürn: Gözlem süresi hızla kısalmaya devam eden diğer bir dev gezegen ise Satürn. Ayın ilk yarısında, gün batımında giderek kısalan sürelerle batıda Jüpiter ile aynı bölgede gözlenebilir. Bu tarihten sonra gökyüzünde Güneş’e çok yakın bir konuma geleceğinden görülmesi mümkün olmayacak.


Quadrantid (Dörtlük) Gök Taşı Yağmuru

Quadrantid, yılın ilk günlerinde Kuzey Yarım Küre’de gözlenen ve kaynağının Asteroid 2003 EH1 olduğu bilinen gök taşı yağmurudur. Yağmurun kaynağı olan 3 km çapa sahip asteroid, Güneş etrafındaki yörüngesini yaklaşık 5,5 yılda tamamlar. İlk kez 1825 yılında gözlenen bu meteor yağmurunun gökyüzünde çıkış yaptığı görülen kaynak bölge, yaklaşık 120 yıl takımyıldız olarak değerlendirilen ve 1922’de takımyıldız listesinden çıkarılan Quandrans Muralis takımyıldız bölgesidir (Çoban ve Ejderha takımyıldızlarının arasında).

Bu yağmurda, saatte ortalama 50-100 kadar göktaşı gözlenebileceği söylenebilir, hatta bazıları ateş topu denebilecek kadar parlak olabilir. Quadrantid gök taşı yağmurunda maksimum yağış etkinliği, diğer gök taşı yağmurlarından daha kısa olarak (2-3 Ocak 2022) birkaç saat kadar sürer. Bu yağmurda gök taşlarının Dünya’ya giriş hızları saniyede yaklaşık 40 km olacak ve yağmur 26 Aralık 2021 ile 16 Ocak 2022 tarihleri arasında gözlenebilecek. Quadrantid gök taşı yağmurlarının maksimum etkinliğe ulaşacağı tarihlerde Ay’ın yeniay evresinde olması etkileyici ve yoğun bir yağmur izlememizi sağlayabilir.


Ocak Ayının Gök Olayları

1 Ocak: Bugün Uranüs ile Güneş arasındaki üçgen açı ile farklı bakış açılarını, yenilikleri kabulleneceğimiz bir gün. Kabul ettirmek istediğiniz yenilikçi bir fikriniz varsa, konuşmak için uygun bir fırsat. Aynı zamanda kendi farklılığımızı, orijinal yanımızı da gördüğümüz ve bunu ifade edebileceğimiz bir gün.

Bugün Venüs ile Uranüs arasında 108’lik dediğimiz özel bir açı da olacak. Marjinal aşklar, farklı yatırım araçları, orijinal sanatlar, sürprizli aşklar karmik bir şekilde hakedişin, alıp, iyi karmanın armağanlarını alacağınız bir gün olacak.

2 Ocak: Ay Dünya’ya en yakın konumunda (358.000 km) olacak.

2022 yılının ilk yeniayı Oğlak burcunun 12 derecesinde saat 21.33’te Nunki Sabit Yıldızı üzerinde gerçekleşecek. Yeniay yazımızı okumak için tıklayabilirsiniz:

Merkür Kova Burcuna geçiyor. Merkür Kova burcu yazımızı okumak için tıklayabilirsiniz: https://www.makrokozmosastroloji.com/post/merk%C3%BCr-kova-burcunda

4 Ocak: Dünya Güneş’e en yakın konumunda (147 Milyon km) olacak.

5 Ocak: Bugün Venüs ile Neptün arasındaki sekstil açı ile geçmişten gelen ya da geçmişle bağlantılı bir ilişki gündeme gelebilir, sanatsal çalışmalar tamamlanabilir, geçmişte bırakılan yaratıcı çalışmalar olumlu ilerleyebilir. Bugün Ay boşlukta olacağı için, yeni başlangıçlar yerine, yarım kalan temaları tamamlamak için uygun bir gün.

Adalet, demokrasi ve nezaket konusunda eylemlerimizde ekstra dikkat etmeliyiz. 4 Aralık Güneş Tutulması hattından geçen Mars ve Hanuman ile Uranüs arasındaki 150’lik kriz açısı bizi eşitlik ve adalet konularında ve zarif olma konularında zorlayacak. Uranüs'ün tutulmaya da 150'lik açı yapması, beklenmedik gelişmelere karşı koruyuculuğu azaltacak.

Satürn’ün ise tutulmaya sekstil açı yapması, Güneş Tutulması esnasında sizi etkileyen konularla ilgili sorumluluk aldığınızda, sizi destekleyen gökyüzü konumu mevcut.

6 Ocak: Gün batımında Jüpiter ve Ay batıda birbirine yakın görünümde olacak.

Bugün Jüpiter, Güneybalığı Takımyıldızındaki Mahşerin Dört Atlısından biri olan Fomalhaut Sabit yıldızına doğru giderken Ay ile kavuşum halinde olacak. Gabriella (Cebrail) Meleği, Güney'in Gözcüsü olan bu yıldız bize şanslı ve bereketli bir gün sunacak. Ayrıca bu hafta rüyalarınıza dikkat edin. Haberci rüyalar görebilir, bilinçdışından mesajlar alabilirsiniz. Balık burcundaki Jüpiter’in Hygiea ile üçgen açıda olması, sağlık anlamında şifa ve iyileşmenin geleceğinin de göstergesi.

7 Ocak: Merkür en büyük doğu uzanımında (19 derece) olacak.

Bugün iş ve kariyer alanında toplantıların yoğun olacağı bir gün. İletişimde saygıyı kaybetmeden olgunlukla iletişim kurmak önemli olacak. Özellikle otorite figürlerinin ahlaki değerleri kaybetmeden etik davranması konusunda Güneş’in Jüpiter’in uyarıcı bir etkisi olacak.

Aynı zamanda Güneş, Venüs, Juno ve Plüton ile üçgen açı yapan Psyche, ruhumuzun derinliklerindeki en güçlü arzuyu, geçmiş değer yargılarımızı ve geçmişten gelen sevgililerle ilgili kendimizi net ifade edeceğimiz ve kendi bilinçaltımızla yüzleşip kendimizi anlayabileceğimiz bir gün. Bugün özellikle yazı yazmanızı ve uzun zamandır biriktirdiğiniz duyguları kağıda dökmenizi tavsiye ederim.

Ayrıca Psyche’yi daha iyi anlayabilmek için profilde linki bulunan sitemizin Mitolojik Astroloji kısmında bulunan “Ruhun Derinliklerinde Yaşayan Sonsuz Aşkın Hikayesi: Eros (Cupid) ve Psyche (Psykhe)” yazımızı okuyabilirsiniz: https://www.makrokozmosastroloji.com/post/ruhun-derinliklerinde-ya%C5%9Fayan-sonsuz-a%C5%9Fk%C4%B1n-hikayesi-eros-cupid-ve-psyche-psykhe

8 Ocak: Bugün, etkisi yarın da devam edecek olan Güneş Venüs kavuşumuna Neptün sekstil açısı da eşlik edecek. İşte ve sanatta ilham dolu olup, sanatsal, zevkli ve uyum dolu olaylar yaşayabiliriz. Saygın, sorumluluk sahibi, geleneksel bir yapı içerisine girebiliriz. Deneb Sabit Yıldızı’nda olacak bu kavuşum ile göçmen kuşlar, kara kuğu ve leylek ile ilgili haberler duyabilir, bunlara zarar verenlerin cezalarını çektiğini görebiliriz. Bu dönem kendinize hedefler koyup öz disiplinle tamamlamaya çalışın. Kendinize olan sevgi ve saygınızı arttıracaktır. Yeşil bir aksesuar takmayı ihmal etmeyin.

Karma asteroidinin de Venüs’le sekstil açı yapması, Juno’nun ve Plüton’un da Venüs ile kavuşum açıda olması, karmik, dönüştürücü, geçmişten gelen bir ilişkini olumlu etkilerini göreceğimizi, evli olan çiftlerin geçmişleriyle sınanıp sevgi, uyum ve değer gibi konularda hak edişlerinin karşılığını görebileceğini gösteriyor.

9 Ocak: Bugün Güneş Venüs kavuşumu gerçekleşecek ve Venüs artık Güneş’ten önce doğacak; doğu ufkunda Işık Getiren anlamına gelen Lucifer konumuna geçecek. Mitolojide Zeus (Güneş)’ten önce eve gelen Venüs (Lucifer hali)’ü temsil eder. Dolayısıyla bu dönemler hiçbir disipline uymayıp, dürtüleriyle hareket eden, baskıcı ve Venüs’ün uyum ve dengesinden yoksun halde eril olarak çalışır. 13 Ocak’a kadar Venüs’ün gölge yönleri ortaya çıkacaktır. En karanlık bilinçaltımızdaki dürtüler, bakılar, eril yönler ortaya çıkacaktır. Oğlak burcundaki Venüs retrosunda gelen bu Lucifer, özellikle para, mevki, statü için sevgi ve değer duygularını hiçe sayma, ilişkilerde sorumluluktan kaçma, olgun insanlardan beklenmedik davranışlar, maddi güvence için davranışların ahlaksal boyutlarımdaki çöküşler bu dönem ortaya daha çok çıkacaktır.

Bu dönem, gökyüzünde kibirli ve hırsına yenik düşen Lucifer olduğundan, üzerinizde negatif enerji olduğunu hissederseniz, çeşitli arınma ve kurtulma yollarına başvurmak ve olumlu sonuç almak için mükemmel zamanlardır, kaçırmayın.

Venüs’ün mitolojisi ile birlikte bunun astrolojiye ve psikolojiye yansımalarını, profilde linki bulunan sitemizde “Mitolojik Astroloji” başlığı altında “MİTOLOJİLERDE AŞK VE GÜZELLİK TANRIÇALARI ve ASTROLOJİYE YANSIMALARI” yazımızda bulabilirsiniz: https://www.makrokozmosastroloji.com/post/mi%CC%87toloji%CC%87lerde-a%C5%9Fk-ve-g%C3%BCzelli%CC%87k-tanri%C3%A7alari-ve-astroloji%CC%87ye-yansimalari

11 Ocak: Mars Neptün karesine aynı zamanda Neptün’ün Güneş ile sekstil açı yapması eşlik edecek. Dolayısıyla anlayışlı bir aciz, mücadeleden kaçan, zayıf, aldatıcı bir ruh haline bürünebiliriz. Sanatsal çalışmalar için ilham perileri yüksek olurken, ideallerimiz uğruna sadakatsiz ve bağımlılıklara daha açık hale gelebiliriz. Bu süreçte ilaç zehirlenmelerine de dikkat edelim.

12 Ocak: Mars-Neptün karesi ile mücadeleden kaçacağımız, aldatma ve aldanma gibi durumlarla karşılaşacağımız bir dönem olacak.

14 Ocak: Ay Dünya’ya en uzak konumunda (405.800 km) olacak.

13 Ocak: Güneş-Uranüs 108’liği ile karmadan gelen hak edişlerimizi alacağımız bir dönem. Aynı zamanda bugün etkisi 23 Ocak’a kadar sürecek olan Jüpiter, şans ve şifa veren Fomalhaut sabit yıldızı ile kavuşuyor.

16 Ocak: Güneş-Plüton kavuşumu ile manipülasyonlara açık, güç savaşlarının, saplantılı ve takıntılı ilişkilerinin olacağı, özellikle iş ve kariyer alanında güçlü ego savaşlarının olacağı bir dönem olacak.

Bugün ayrıca Ay, Sirius sabit yıldızı ile kavuşumda olacak. Akşam saatlerinde meydana gelen bu kavuşum ile bugün ve yarın gününüzün nasıl geçtiğine dikkat edin. Bir aylık gündem maddenizi görmüş olacaksınız.

18 Ocak: Yengeç burcunda yılın ilk dolunayı meydana gelecek. Kızılderililer tarafından kurtların yoğun olduğu yılın bu ayındaki dolunayına Kurt Dolunay’ı denilirdi. Dolunay yazımız için tıklayabilirsiniz:

24 Ocak: Mars Oğlak burcuna geçiyor. Detaylar için takipte kalın!

27 Ocak: Kuzey Ay Düğümü Merkür üçgeni meydana gelecek. Bugün gelecek haberlere, sosyal medyada gördüğünüz yazılara özellikle dikkat edin. Sizin için gelecekte faydalı ve yol gösterici haberler ve bilgiler içeriyor olacaktır.

28 Ocak: Bugün Ekim 2021’den bu yana hayatınızı etkileyen ana gündem maddesi ne ise, onla ilgili iletişimsel anlamda zorlayıcı etkiler barındırıyor. Bir başvuruda bulunacaksanız ya da yazışmalar yapacaksanız daha dikkatli ve özenli olmakta fayda var. Kendinizi net ifade etmek, anlaşılmak adına önem arz ediyor.

Venüs bugün ve yarın durağan “S” pozisyonda olacak. Her türlü estetik operasyonlar ve güzellik girişimleri için 2 gün daha bekleyin. Sakin, durağan ve nezaket içinde geçirelim bugünleri.

29 Ocak: Gün doğumunda Mars ve Ay doğuda birbirine yakın görünümde olacak. Sabah agresif ve sinirli olmamaya, duygularımızı ifade ederken daha planlı ve akılcı olmaya çalışmamız yerinde olur.

Etkisi 21 Ocak’ta başlayan ve 18 Şubat’a kadar devam edecek olan Merkür-Plüton kavuşumu bugün keskinleşiyor. 21 Ocak-5 Şubat arası Merkür’ün de Retro pozisyonda olması sebebiyle, geçmişte kalan ya da söylenmemiş olan sözler, gizli düşünceler ortaya çıkarken, kontrolcü, manipülatif ve takıntılı düşünceler hakim olurken 5 Şubat’tan sonra daha araştırmacı zihinler, derin analitik düşünceler ortaya çıkacaktır.

30 Ocak: Ay Dünya’ya en yakın konumunda (362.300 km) olacak.


KAYNAK:

Tübitak 2022 Gök Olayları Yıllığı, Tübitak Ulusal Gözlemevi (TUG)

Oğuzhan Ceyhan Ekolü-Pinhan’dan Ayan’a ve Zümrüd-ü Anka Yoldaşlığı Ders Notları

Akışta Kal, V. Delek


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page