top of page

SEVGİLİLER GÜNÜ ve AŞKIN HALLERİ

Güncelleme tarihi: 28 Şub 2021

Sevgililer gününün temeli Lupercia Festivali’ne dayanır. Yani kapitalizmin türettiği “özel” günlerden biri değildir. Mitolojide özel yeri olan, Juno asteroidi ile Dünya arasındaki göksel bir sembolizmin günüdür.



13-16 Şubat’ta kutlanılan bu festivalde kızlar eş adayı olan erkekleri seçer ve kız isterse evlenir, istemezse de bir sonraki bayramda yeni bir aday seçebilir. 23 yaşına kadar bir eş seçmezse, Vesta Rahibelerine katılır. Kadının seçme hakkı bakiyken, erkekler reddederse Vesta Rahibeleri tarafından derisi yüzülerek hayvanlara yedirilir. Roma mitolojisinde Lupercus, Yunan mitolojisindeki karşılığı olan tanrı Lycaean Pan ile ilişkisi buradan gelir. Tüm evliliklerde de kadının hakim olması Juno’nun gücünden geldiği su getirmez bir gerçek.


Bu dönemdeki tanışmalar kutsaldır. Evliliklerden doğacak çocuğu korur.


JUNO: İlahi Eş


Juno ve Jüpiter-Crispijn Van de Passe

Mitolojisi:

Evlilik tanrıçası Juno, Venüs Afrodit’le birlikte Olimpos’ta resmen evli olan iki tanrıçadan biriydi. Venüs evlilik yeminini hiçe sayarken, Juno Zeus/Jüpiter’in eşi olarak sadakatinden ve bağlılığından dolayı hayranlık ve saygıyla karşılandı.

Yunanlılarda Hera olarak da bilinen Juno’nun ismi “toprak/dünya” anlamındaki he era’dan gelir ve bu kelime aynı zamanda “eş” ve “kadın kahraman” olarak da çevrilebilir. Bu yüzdendir ki Juno’nun seçtiği erkekler de kahraman “hero” olacaktır.

Tavuskuşu, gökkuşağı, nar, inek, asa, taç ve guguk kuşu sembolleri arasındadır.

Juno’nun en önemli işlevi evli kadınların koruyucusu olmasıydı. Yasal evliliğin tüm hazırlıklarının ve törenlerinin yöneticisi oydu. Yılın 6.ayı olan Haziran onunla kutsanmıştır ve hatta bugün bile kadınlar Haziran (June/Juno) gelinleri olarak onun lütfunu isterler.

Juno ayrıca takvim tanrıçası olarak kadınların üreme döngüsünü de yönetti; menstrüel döngüyü zamanın sistemli ve düzenli geçişini sembolize etmek için kullandı. Bu yüzden Roma takvimine göre ayın ilk günü Romalı kadınlar ona taptılar.


Juno’nun Konumlarına Göre Aşkın Halleri

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, burada Juno evlilik tanrıçasından bahsediyoruz. Aşklar, derin, anlamlı ve ruhsal olarak özel aşklardan. Günümüz popüler aşklardan ya da evlilik adı altında yasallaştırılan cinsellikten bahsetmiyoruz.


Sinastri’de (ilişki haritası) kadın’ın Juno’suna göre erkeğin çeşitli gezegenlerle kavuşması durumunda, aşkın çeşitli halleri ile aşkın gelişimini görmek mümkün. Tabii ki Juno’nun konumu, bulunduğu ev, burcu ve aldığı açılar çok önemlidir. Yorumlarken bunlara da dikkat etmekte fayda var. Ama işte ruh eşiniz mi, ruh ikiziniz mi, toprak eşiniz mi yoksa sadece bu dünyadaki; beşeri hayat arkadaşınız mı öğrenmenin yolları şunlar:


Juno-Güneş Kavuşumu (Heiros Apollonos): İşte ikiz ruh dediğimiz ilişkiler bunlardır. Kadının “hero”sudur. Özellikle 1-4-7-10. Evlerdeyse Juno çok kuvvetlidir ve kadersel eşlerdir. Çoğunlukla kadınların erken yaşlarında hayatlarına girer ve reddederler. Çünkü Juno ne de olsa bir Hera’dır; baskın karakterli kadın tanrıça.

Juno-Jüpiter Kavuşumu (Heiros Gamos): Kutsal kadın ve kutsal erkekten meydana gelen kutsal birleşmedir. Bu yerleşimden doğacak çocuklar çok özel ruhlardır. Jüpiter Retro konumda olsa bile, mutlaka çocuk yapılması gereken bir konumdur. Ruh eşi dediğimiz kavramdır.

Juno-Ay Kavuşumu (Heiros Lunana): Bu güzel yerleşim de, 2. Derece kahramanlardır. Mutlu olunan bir evliliktir.

Juno-Venüs Kavuşumu (Heiros Manulus): Aşkın genişleyerek büyümesi, romantik aşkların yaşandığı halidir. Aşk dolu, değer duygusu çok olan, sevilip seveceği bir ilişkidir. Ancak beşeri evliliktir. Tekamül için gelen ruhlardır.

Juno-Mars Kavuşumu (Heiros Bellus İnmikanis): Zorlu bir evlilik konumudur. Genellikle çocuğu yaşındaki adamlar kadınlara musallat olur.

Juno-Merkür (Heiros Kalidyus): Kurnaz aşk dolu bir ilişkidir. Merkür’ün konumu çok önemlidir. Ya aldatılır ya da tutkulu aşkla mutlu eder. Her hâlükârda tasmayı sıkı tutmakta fayda var kadınlar!

Juno-Juno Kavuşumu (Heiros Despitana): Geçmiş hayatta birbirlerini tanıyan, muhtemel geçmiş yaşamdaki eşlerinizdir. Dönemseldir. Birlikte çocuk yetiştirip göreviniz bitince giderler. Toprak eş dediğimiz kavramdır.

Juno-Plüton (Heiros İnternum): Cehennemi takıntılarla gelen evliliktir.

Juno-Uranüs (Heiros Tartaryum): Cehennemi evliliklerdir. İyi açıları varsa hafifletici geçer.

Juno-Neptün (Heiros Arkanamistika): Mistik, gizemli aşklar doğar.

Juno-Satürn (Heiros Timorya Anksiyata): Korku ve endişe dolu bir evliliktir. Uzun süreli bir evlilik göstergesi, yaşça ya da mevkice büyük bir eşin de göstergesi olabilir.


Juno evlilikleri korurken, şu üç mührün bozulmamasına dikkat eder:

· Aldatma

· Üzme (Kalbini kırma)

· Dürüst ol


Hera’nın bozulmasını istemediği bu 3 mührü koruduysan, evliliğin de korunacaktır. Günümüzde boşanmaların artmasının sebebi de, bu 3 mührün bozulması değil mi? Unutulmamalıdır ki, her ne kadar Juno bir kadın tanrıça olsa da, evliliğin kutsal koruyucusudur. Yani burada evliliğe ihanet eden kadınsa, erkeğin koruyucusudur. Juno aldatılan kimse, onun yanında yer alır. Olaydan sonraki ilk Juno döngüsünde (ortalama 4,5 yıl) sistemin cezasını görmüş olursun. Tabii öncelik kişinin haritasıdır. Yani belki geçmiş yaşamlarından yaptığın sadakatsizliklerin sonucunu; karmanın cezasını da yaşıyor da olabilirsin.


Kaynak:

Oğuzhan Ceyhan Astroloji Ekolü-Valhalla Gizemleri ve Zümrüd-ü Anka Yoldaşlığı Ders Notları

Dharma Astroloji Ders Notları

Asteroid Tanrıçalar, D.George, D.Bloch


1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page