Güneş sisteminde dönme yönlerindeki farklılığından dolayı aykırı olan iki gezegenden biri Venüs, diğeri Uranüs’tür.

Tüm Zodyak çevresini yaklaşık 84 yılda döner. Her burçta ortalama 7 yıl kalır.
13 Mart 1781 tarihinde amatör gözlemci olan William Herschel tarafından dev gaz gezegeni Uranüs keşfedildi. Aslında uzun yıllardır gözlemlenmiş, ama bir yıldız olduğu düşünüldüğünden dikkate alınmamıştır. İlk kraliyet gök bilimcisi olan John Flamsteed, 1690-1715 yılları arasında Uranüs’ü 6 kez görmüş, yıldız olduğunu düşünerek “34 Tauri” adını vermişti. Herschel, Uranüs’ü keşfettiğindeyse gezegene George H. İngiliz karalının adını verdi: “Georgium Sidus”. Fakat son sözü yine mitoloji söylemiş, gezegene Gök Tanrısı Uranüs’ün adı verilmiştir.
Mavi sisle kaplı Uranüs, uçsuz bucaksız gazdan; hidrojen, helyum ve gezegene rengini veren metandan oluşur. Uranüs’ün mavi görülmesi, atmosferinin üst katmanındaki metan gazının kırmızı ışığı soğurmasından kaynaklanır. -215C0’ye ulaşan donmuş sisli bir atmosfere sahiptir. Kütlesi, Dünya’nın kütlesinin yaklaşık 15 katı, hacminin 100 katı kadardır.

Uranüs görünüşünün dingin, sakin bir gezegenmiş gibi olduğuna aldanmayın, ilginç özellikleri olan bir gezegendir. Atmosferi mevsime dayalı olarak değişir, manyetik alanı terstir, halkaları diğer gezegenlerin halkalarına benzemez ve yana yatık bir şekilde döner.
Uranüs, ustura inceliğinde keskin hatlı koyu renkli 10 halkadan oluşur. Halkaları basıktır ve aralarından epey bir boşluk bulunur. Gezegenin manyetik ekseni dönme eksenine göre 60 derece eğiktir, üstelik kürenin merkezinden geçmez. Bu nedenle bizim kuzey dönme kutbu dediğimiz kutup, manyetik güney kutbudur. Ve kutup ışıkları, kutuplarından çok ekvator civarında görülür.
Uranüs’ün bir diğer ilginç özelliğiyse yatık olmasıdır. Bunun dev komşularının yerçekimi nedeniyle veya başka bir gezegenle çarpışması sonucunda olduğu düşünülmektedir. Uranüs’ün eksenel eğikliği 97,9 derecedir. Güneş sistemindeki çoğu gezegen kendi ekseni etrafında hemen hemen ekliptiğe dik doğrultuda dönerken, Uranüs’ün dönme ekseni neredeyse ekliptikle aynı doğrultudadır.
Bilinen 27 uydusuyla, Jüpiter’den sonra en fazla uyduya sahip gezegendir. En büyük 5 uydusu Titania, Oberon, Umbriel, Ariel ve Miranda’dır.

Kaynak:
Gökyüzünün Söyledikleri-Astroloji Öğrencileri için Astronomi, Gülden Bulut.
Comentários