top of page

Eta Aquariid Gök Taşı Yağmuru

Eta Aquariid (Eta Kova) Gök Taşı Yağmuru

Yaklaşık 40 yıl sonra Dünya’dan tekrar gözlenebilecek bir konumda olacak Halley Kuyruklu Yıldızı’ndan ayrılan küçük kayaç ve toz parçalarının Eta Aquariid yağmurunun kaynağı olduğu biliniyor.



Halley Kuyruklu Yıldızı Güneş etrafındaki yörüngesini 76 yılda bir tamamlıyor. Dünya ise Halley Kuyruklu Yıldızı’nın bıraktığı artık alanlardan yılda iki kez geçiyor. Yağmur yoğunluğunun en fazla olduğu tarihler dikkate alındığında, biri Mayıs başında gerçekleşiyor ve Eta Aquariid gök taşı yağmurunun gözlenmesine neden oluyor.



15 Nisan-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek meteor yağmurunun en yoğun gözlenebileceği tarih olan 4-5 Mayıs gecesinde Ay’ın sadece %15’i aydınlık görünecek. Yağmurun çıkışkoordinatları dikkate alındığında, yağmurun kaynak noktası Kuzey Yarım Küre gökyüzünde çok yükselmediğinden, ülkemizden saatte 5-10 adet “yıldız kayması” gözlenmesi bekleniyor. Kova (Aquarius) Takımyıldızı’ndaki Eta Aqr yıldızına yakın bölgeden çıkıyor görünecek yağmurdaki küçük meteor parçalarının Dünya’ya giriş hızlarının saniyede 66 km civarında olduğu biliniyor.


KAYNAK:

TÜBİTAK 2022 Gök Olayları Yıllığı


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page